La ce te gandesti acum? Poti sa alegi un singur gand? Ti s-a parut vreodata ceva imposibil si totusi ti-ai depasit limitele? Cei care studiaza fenomenul sustin faptul ca gandul este energie si este creator. Departe de mine gandul sa ma lansez in ezoterisme. Ma intereseaza insa ce se intampla cand stii ca nu poti, insa descoperi ca poti.
Am propriile mele experiente de felul acesta, cum ar fi saltul cu parasuta de la 4200 de metri, desi nu sunt un fan al inaltimilor si puteam sa jur ca nu as face niciodata asta. Imi amintesc cum am plecat cu o gasca de prieteni dornici sa sara cu parasuta (eu neavand niciun gand de genul acesta) si cum am trecut in cateva minute de la starea de “nu, niciodata, Doamne fereste!” la “vreau si eu, acum!”. Nu imi explic nici acum ce mi-a produs declicul, ce mi-a dat curaj, ce s-a intamplat…
Un alt exemplu, terestru de data aceasta, ar fi faptul ca desi faceam sport constant, nu imi placea sa alerg, iar cursa saptamanala din Herastrau impreuna cu gasca era un stres pentru mine, de fiecare data. Incet-incet, am indragit alergarea si am ajuns sa fac antrenamente sustinute de atletism, care depasesc (uneori cu mult) gradul de moderat si chiar am participat la mai multe competitii de amatori.
Mi se parea imposibil, insa, sa alerg intr-un ritm sustinut un semimaraton , adica 21 de km si 97 de m. Cel mai mult alergasem 11 km, la Wings for Life, asa ca atunci cand Carmen Bruma, buna mea prietena m-a anuntat ca ne inscriem la semimaraton si nici nu concepe sa nu alerg, nu pricep nici acum cum de am zis da. Si ca am zis da e una, dar in 2-3 saptamani m-am prezentat la start si am reusit sa termin cursa, fara sa ma opresc deloc pe traseu si inainte sa se stranga finish-ul! Glumesc! Am alergat in 2 ore si ceva si inca nu stiu ce m-a tinut in cursa, lasand la o parte detaliile tehnice…
Filozofii si oamenii de stiinta sunt de parere ca poti ajunge sa faci orice prin intermediul gandurilor, de la a vindeca boli la a transforma mentalităţi, comportamente si emotii.
Tot prin intermediul gândurilor, la fel de bine ne putem îmbolnăvi, întrucât orice impuls al minţii, orice gând, este transmis celulelor. Astfel, ele sunt influenţate de diferitele stări mentale. Dacă mintea este deprimată, confuză, sau conţine emoţii şi gânduri negative, acestea sunt transmise fiecărei celule a corpului. Cu totii am auzit de somatizare, convertirea unei emotii in ceva patologic.
În această situație, celulele care alcatuiesc sistemul imunitar si care ar trebui să apere organismul devin mai putin eficiente și nu îşi mai pot îndeplini corect funcţiile, moment in care riscăm să ne îmbolnăvim.
Una dintre cele mai bune metode de a ne controla gandurile este să practicăm în mod constant exerciții de concentrare. În general, mintea noastră este dezorganizată, de multe ori haotica. Extrem de multe ganduri rulează cu repeziciune, puține dintre acestea rămânând în minte pentru mai mult timp și asta din cauza capacității noastre reduse de concentrare, drept urmare gândurile inconstiente care formeaza subconstientul nostru, ne conduc în mare măsură viața.
Pe mine m-au ajutat si ma ajuta in continuare cateva tehnici de control ale gandurilor, asa ca ti le impartasesc si tie, poate cine stie…
Tehnica de concentrare a mintii urmăreşte să menţină mintea ancorata asupra unei forme sau a unui obiect o perioadă cât mai lungă de timp. Alege o imagine care iti place, si priveste-o fara sa clipesti si fara sa iti muti privirea, timp de cateva minute.
După ce mintea si-a redus considerabil din turatii, fixeaza privirea asupra unui singur punct din imagine, apoi închide ochii şi vizualizeaza mental întreaga imagine, minim 5 minute.
O alta metoda de control a gandului este aceea in care nu raspundem la cererile formulate din dorinta si supunem mintea vointei noastre, ajungand, cu practica, in timp, sa stapanim propria minte si sa ne debarasam de obiceiurile inconstiente (cum ar fi rontaitul la televizor) si sa identificam daca ceea ce dorim este real sau doar un automatism venit din subconstient. Asa ca data viitoare cand mintea ta iti cere ciocolata, refuz-o si obisnuieste-te sa o subjugi!
Exista si autosugetionarea pozitiva, care se bazeaza in principiu pe eliminarea expresiilor de genul ”nu pot, imi este greu, dificil, imposibil”, inlocuindu-le cu formule pozitive și benefice, cum ar fi: ”Pot face asta, sunt in stare, sunt frumoasa, desteapta si devreme acasa!” 🙂
Tu ti-ai cucerit propria minte? Daca da, spune-mi prin ce metoda!
0 Comments