Tocmai m-am întors din Cipru de nord, partea turcească a acestei frumoase insule, unde am fost împreună cu un grup de prieteni jurnaliști, la invitația Prestige Tours.

Mi se pare fascinant cum se îmbină cele doua culturi, cea grecească și cea turcească în toate aspectele vieții cipriote, de la mancare la arhitectură.

Cipru de nord a fost o surpriză frumoasă pentru mine și excelează la capitolul cazare.

Am făcut jeep safari, am învățat să fac pâine tradițională cu localnicii, am văzut cum se face haloumi, am explorat frumoasele regiuni Akdeniz si Lefke, aflate în estul insulei, pitorești și încărcate de istorie, am ajuns la plaja Caretta și Green Sea Turtles, locul unde țestoasele își depun ouăle, și am cules cele mai dulci căpșune din Univers în Yesilirmak.

Am vizitat orașul antic Soli si biserica de aici, faimoasa pentru mozaicul său. Dacă ajungeți prin zona, nu ratați regiunea turistică Bafra, orașul antic Salamis și Teatrul Roman de aici.

Am facut multe poze frumoase si am admirat portul si castelul Kyrenia, dar și superba biserica Bellapais unde am și luat prânzul într-o atmosfera de basm și o panorama care mi-a tăiat răsuflarea.

Nicosia are un aer aparte, fiind singura capitala din lume divizata și am avut senzația, în timp ce îmi savuram limonada pe o străduță înțesată de terase autentice, ca sunt în Cuba. Mai apoi aveam să aflu că această insulă minunată mai este denumită și “Cuba mediteranei”.

Am mâncat senzațional peste tot, m-am abținut cu greu de la dulciuri, dar am mâncat totuși câte un desert pe zi în 3 din cele 6 zile de vis petrecute în Cipru de nord. Hummusul, preferatul meu, a fost nelipsit din farfuria mea. La fel și peștele proaspăt prins și calamarii delicioși cărora li se asorta peisajul minunat și briza Mării Mediterane.

Am fost și în Famagusta și am aflat despre orașul-fantomă Varosha, neatins de 44 de ani și înconjurat de sârmă ghimpată, și m-a impresionat faptul că aici nu aveam voie să filmăm sau să fotografiem, deoarece riscam sa ne fie confiscată toată aparatura audio-video.

Hotelurile de aici sunt foarte frumoase, plajele superbe și oamenii foarte primitori.

Cipru de nord este o destinație ideală pentru mine pentru că se află la nici doua ore de mers cu avionul și are multe de oferit tuturor, inclusiv copiilor.

Am încercat să cuprind o parte din frumusețea Ciprului de nord și ceea ce oferă turiștilor în materialul de mai jos, realizat în colaborare cu echipa Digital Passion și fotograful Ionuț Balcău.

Pentru oferte de vacanță în Cipru de nord accesați www.prestigetours.ro.