Este sambata, zi de rasfat culinar pentru mine, asa ca fug spre ciocolata cu gandul si cu fapta. 🙂 Ciocolata ma face fericita, recunosc. Si se pare ca nici nu trebuie sa ma stresez foarte tare, pentru ca a fost demonstrat stiintific faptul ca ciocolata are multe beneficii pentru sanatate, cu conditia sa contina cacao in procent de peste 65%. Aici ar fi o mica problema, pentru ca eu o prefer pe cea cu lapte si continut mai mic de cacao si trebuie sa lucrez la partea cu educatul gustului in aceasta privinta, mai ales ca laptele reduce numarul de antioxidanti din ciocolata, insa daca tu esti mai echilibrat/a decat mine, citeste in continuare vestile bune despre ciocolata.

Ciocolata neagra are un continut ridicat de antioxidanti si flavonoizi, pe cand alte tipuri de ciocolata contin o cantitate mare de zahar adaugat si grasimi nesanatoase.

Antioxidantii sunt nutrienti care se regasesc in majoritatea fructelor (in acest caz, antioxidantii provin din boabele de cacao) si care lupta impotriva radicalilor liberi, ce ataca celulele si provoaca aparitia unor boli. Flavonoizii au o serie de proprietati antivirale, antiinflamatorii, antibacteriale si antialergenice.

Cantitatea zilnica de ciocolata neagra recomandata este de maximum 10 gr.

Iata si cele 6 motive care sa te faca sa te simti bine ca iubesti ciocolata (neagra, de preferat):

  1. previne bolile de inima
  2. reduce tensiunea arteriala
  3. creste colesterolul bun datorita untului de cacao, care contine acid oleic, pe care il gasim si in uleiul de masline
  4. imbunatateste vederea datorita flavonoizilor despre care vorbeam
  5. este un antidepresiv natural, deoarece contine serotonina care ajuta la eliberarea de stress si stimuleaza productia de endorfine, care dau senzatia de placere si fericire
  6. ajuta la dezvoltarea creierului si imbunatateste memoria, iar studii recente indica faptul ca dupa un atac cerebral ciocolata neagra poate ajuta creierul protejand nervii celulelor de viitoare atacuri