Ok, mi-am gasit din nou garajul blocat pentru a nu stiu cata oara si soferul care tocmai parcase (o femeie) imi facea semn, in timp ce vroia sa plece, ca sta doar cateva minute in farmacie si sa o astept daca vreau sa ies din garaj. Evident ca detest sa intarzii unde am treaba si nici nu consider necesar sa dispuna cineva de timpul meu, fara sa imi dau acordul, asa ca spre deosebire de multe alte dati cand imi stapanesc furia, astazi m-am gasit in imposibilitatea de a o face.

Daca ma cunosti macar putin, realizezi ca in situatia de fata nu am asteptat nici macar 20 de secunde. Si nu, nu am injurat, nu am bruscat-o si nici nu i-am vorbit arogant. I-am spus pe un ton apasat ca masina nu blocheaza doar garajul, ci si trecerea de pietoni, iar putin mai in fata, tocmai a tras o masina de Politie, care va lua sigur in serios faptul ca sunt in imposibilitatea de a ma deplasa din cauza masinii ei, asa ca s-a urcat la loc si a plecat, nu inainte de a ma injura.

Evident ca am ramas cu un grad de furie crescand. Nu era frustrarea care ma incearca atunci cand constat lipsa de bun simt a unora, ci era furie in stare pura, furia aia care creste, te sufoca si iti da palpitatii, cand nivelul de adrenalina trece de cotele normale. Controlasem bine situatia care se derulase atat de rapid, insa in secunda doi cand am demarat, am simtit ca imi vine sa pun frana si sa ma duc dupa femeia respectiva.

Nu am facut-o, am mers mai departe unde aveam treaba, insa am constatat cu ciuda ca oricata meditatie, yoga, zen, zazen, tao si qigong as baga in salata, sunt momente cand pur si simplu furia ma sufoca. Lucian spune ca sunt “sangre caliente” si ma aprind foarte repede… 🙂 Norocul meu e ca ma si sting la fel de repede si daca ai avut nenorocul sa stai in calea furiei mele, dar nu esti ranchiunos, in cateva minute imi trece si mergem la cafea. Asta daca nu m-ai injurat gratuit, desigur! 🙂

Stiu ca furia ii ajuta pe oameni sa raspunda la amenintari, sa atace si sa se apere atunci cand cineva vrea sa-i raneasca, dar mai stiu si ca un om furios poate rani pe cineva sau poate face ceva ce va regreta, asa ca m-am gandit ca nu ti-ar strica nici tie sa iti spun tehnicile mele de calmare cand sunt furioasa:

  • numar pana la 10, rar, in timp ce respir adanc
  • continui sa respir profund, din abdomen, pentru 3-5 minute
  • ma eliberez de tensiune vorbind cu cineva apropiat si fac misto de mine in situatia respectiva
  • fac sport
  • gandesc situatia si din punctul de vedere al celuilalt, apoi o las sa treaca, nu ma ancorez in momentul acela
  • ascult muzica preferata
  • ma rog pentru intelepciune si calmitate
  • ma gandesc la faptul ca orice emotie dureaza aproximativ 30 de secunde in corp, ceea ce simt ulterior este intretinut de ganduri

Tu cum te calmezi?