Potrivit statisticilor, cancerul de san ramane principala cauza de deces in randul femeilor la nivel global. Potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, mortalitatea cauzata de cancerul de san este de 36%, 7000 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de san, acest tip de cancer fiind si principala cauză de mortalitate la femei. In cadrul emisiunii radio pe care o realizez, Traieste Smart, de la Smart FM 107,3, am avut ocazia sa adresez intrebarile mele specialistului.

In urma tuturor informatiilor primite si in concordanta cu preocuparea mea pentru sanatate, am decis sa merg sa fac o ecografie mamara, deoarece mi s-a explicat ca, in conditiile in care nu exista o suspiciune in urma unei prime examinari ecografice, este prea devreme pentru mine sa fac o mamografie. Mamografia se poate recomanda si sub varsta de 40 de ani, daca exista o suspiciune de cancer. Dar, de regula mamografia, investigatia cea mai sigura care poate detecta primele semne ale cancerului de san, se face incepand cu varsta de 40 de ani si se repeta anual pana la 50 de ani si de doua ori pe an dupa aceasta varsta.

Am ales ca pentru aceasta metoda de preventie sa merg la Clinica Medicum, care de altfel detine cea mai revolutionara tehnologie in materie de mamografie din Romania: mamograful Pristina GE cu substanta de contrast, pe care, asa cum spuneam, il voi frecventa peste doi ani.

Dr Cristian Nicolae, medic primar radiologie si imagistica medicala al clinicii Medicum, explica principalele beneficii ale mamografiei cu substanta de contrast, raportat la celelalte tipuri de investigatii (mamografie digitala, mamografia cu tomosinteza, IRM mamar etc.):

 1. Ofera un diagnostic rapid si precis al cancerului mamar, mai ales in sanul dens.
 2. Traseaza diagnosticul de benignitate sau  malignitate in cazul leziunilor discordante mamo/eco(US) care sunt leziuni mamare benigne dar cu risc crescut de malignizare si care au un aspect imagistic fals pozitiv, in cele doua metode.
 3. Vizibilitatea mai buna obtinuta la mamografia cu contrast(CESM), comparativ cu IRM-ul, datorita evidentierii mai clare a celulor tumorale, chiar si a celor cu o vascularizatie saraca.
 4. Acuratetea imaginii, datorata faptului ca la mamografie nu exista artefacte de miscare care pot fi intalnite la examinarea IRM, sanul fiind comprimat si mentinut intr-o pozitie fixa cca 20 secunde.
 5. Rezolutia spatiala sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decat rezolutia spatiala a IRM-ului!
 6. Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge un procent de 96% ,fiind similara cu cea a IRM-ului.
 7. Are mai putine rezultate fals positive comparativ cu IRM-ul.
 8. Pune diagnosticul in recidivele cancerului mamar dupa tratamente de tip chimioterapie sau tratament chirurgical.
 9. Se poate efectua si bilateral, ca orice mamografie digitala obisnuita.
 10. Urmareste evolutia tumorala sub tratament chimio si radioterapie.
 11. Nu este influentata de fazele ciclului menstrual.

Exista mitul ca mamografia iradiaza. Este adevarat?

“Desi exista o crestere mica a dozei de iradiere fata de mamografia digitala, in timpul examinarii mamografice cu contrast vor fi efectuate doua expuneri, pe o singura compresie a sanului, cu energii diferite, respectiv: energii joase, utilizate intr-o mamografie clasica si energii inalte, utilizate pentru evidentierea doar a substantei de contrast din vasele tumorale.

Aceasta expunere bifazica din timpul mamografiei cu substanta de contrast, va creste doza de iradiere a tesutului glandular cu doar 20% fata de doza primita la o mamografie digitala clasica, ce presupune o singura expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sanului in expunerea din faza a doua, respectiv aceea care utilizeaza energiile inalte, va fi cu 80% mai mica comparativ cu doza absorbita de fiecare san in parte intr-o expunere digitala clasica.” explica dr Nicolae.

Acest tip de investigatie este neplacuta sau dureroasa?

Creat de cercetatori femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevazut cu un mecanism de autocontrol in compresia sanului. Compresia se executa de catre pacienta, dupa pozitionarea sanului de catre tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless,pe care pacienta il tine in mana libera, oferint astfel un grad sporit de confort in timpul examenului mamografic, ceea ce ajuta la reducerea durerii si a anxietatii pacientei. Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul sa fie cat mai confortabil. Toate partile ce vin in contact direct cu sanul sunt rotunjite bland. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxeaza muschii pectorali pentru a simplifica pozitionarea, compresia si achizitia imaginii.

Care este durata de efectuarea a examinarii si durata de raspuns?

Durata examenului mamografic cu substanta de contrast va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 min!

Metoda este considerate ca o alternativa, mult mai ieftina si mai rapida a examenului IRM mamar cu substanta de contrast, avand o sensibilitate similara acestei metode-de 93,6% si un indice de predictibilitate de 100%.

Datorita acestor avantaje si a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanta de contrast reuseste, de cele mai multe ori, sa evite dignosticarea prin punctie biopsie mamara!

Clinica Medicum a lansat mamograful Pristina GE cu substanta de contrast, ultima tehnologie pentru investigarea cancerului de san, in cadrul “EQUILIBRIUM” – proiect pentru sanatatea femeilor.

Adevarata dragoste incepe cu tine. Mergi la control!

Detalii pe www.clinicamedicum.ro.