…sau prăjitură cu vișine. Nu am știut niciodată care este diferența, sinceră să fiu. 🙂 Știu doar că este unul dintre deserturile mele favorite și îmi aduce aminte de copilărie, așa că îl pregătesc de câte ori am ocazia, pentru că și Serghei, băiețelul meu, este mare fan.

Ingrediente:

  • 8 ouă
  • 150 gr de zahăr brun
  • un plic de zahăr vanilinat
  • zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 50 ml de ulei
  • 250 gr de făină
  • jumătate de plic de praf de copt (5 gr)
  • un kg de vișine

În sezon folosesc vișine proaspete, pe care le spăl și le curăț de sâmburi, însă de data aceasta, fiind început de primăvară și neavând vișine proaspete, am folosit vișine congelate. Le-am lăsat la dezghețat peste noapte în frigider, apoi le-am pus la scurs pentru o oră.

Am folosit mixerul pentru albușuri până au devenit o spumă tare, apoi am adăugat zahărul brun și pe cel vanilinat și am continuat să mixez până s-a topit și spuma a devenit lucioasă și densă.

Am adăugat treptat gălbenușurile și un praf de sare, apoi am redus turația mixerului și am adăugat jumătate din făina în care am pus și praful de copt, apoi uleiul și la sfîrșit restul de făină.

Compoziția am turnat-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am așezat uniform vișinele deasupra, apoi am băgat-o la cuptorul preîncălzit, unde a rămas timp de 50 de minute la 180 de grade. După 40 de minute am verificat dacă s-a copt folosind testul scobitorii – se înfige o scobitoare de lemn în mijlocul aluatului și dacă nu se lipește compoziția de ea, pandișpanul este copt.

Am scos pandișpanul cu vișine din tavă și l-am așezat pe un blat de lemn, să se răcească, înainte să o tai și să presar deasupra prin sită zahăr pudră.

Dacă v-am făcut poftă, încercați-o și dați-mi de veste, darlings!