Stiu ca titlul suna haios, dar crede-ma ca iau in serios aceste stari tampite care iti pot da viata peste cap, cand ti-e lumea mai draga. Unde mai pui ca felul in care respiri si cantitatea de oxigen pe care o introduci în plămâni afecteaza nivelul tau de energie. Degeaba ai o alimentație corectă dacă sângele tau nu are suficient oxigen pentru a transforma caloriile în energie.

Exerciţiile de respiraţie sunt un mijloc foarte simplu si eficient de gestionare a stresului și de control al anxietății. Acestea te relaxează şi iti induc o stare de bine, de liniște, de calm, îmbunătățind starea psihică precum şi starea de sănătate. Am testat aceste tehnici intr-o perioada in care ma “atacasera” si pe mine atacurile de panica 🙂 si iti impartasesc un exercitiu simplu si eficient, cu conditia sa fie practicat zilnic, pe termen lung.

Intinde-te confortabil cu fata in sus și pune palma dreaptă pe abdomen și pe cea stângă pe piept. Inspiră apoi pe nas, numărând până la 4 și apoi expiră numărând până la 8. Principiul este acela că expirație trebuie să fie de două ori mai lungă decât inspirația, pentru ca aerul proaspăt inspirat să rămână cât mai mult timp în plămâni. Dupa ce deprinzi această tehnică, îți poți extinde durata procesului de respirație, inspirând pe 5 secunde și expirând pe 10, sau chiar mai mult. Este bine să începi treptat, păstrând proporția de 4 secunde inspirația și de 8 secunde expirația în prima lună, apoi poți crește treptat durata. Aplica aceasta tehnica timp de 5 minute, de două ori pe zi.

În timpul exercițiului trebuie să simți că aerul pătrunde până în abdomen, iar mână pe care ai așezat-o pe abdomen să o simți cum se ridică, în prima parte a inspirației, iar mai apoi, pe finalul inspirației trebuie să simți cum se dilată toracele iar mâna stângă se ridică.

Daca suferi de insomnie, incearca sa faci acest exercitiu in pat, concentrandu-te doar pe respiratie, pe abdomenul tau care urca si coboara si s-ar putea sa ai surpriza sa adormi usor. Nu astepta un rezultat imediat, ci persevereaza cu acest exercitiu simplu! Rezultatele vor aparea in timp, iar anxietatile de tipul atacurilor de panica se vor diminua considerabil. Testat, alaturi de alte tehnici, despre care iti voi mai povesti pe viitor, daca vrei!