Am fost des intrebata de unde imi procur ustensilele si materiile prime pentru prepararea produselor homemade pe care le folosesc si ale caror retete le gasiti atat aici, cat si pe vlog.
Asadar… materiile prime le iau de la magazinele naturiste tip plafar, dar le prefer pe cele online, unde gasesc si recipiente. Recipiente mai gasesti si in magazinele de cosmetice, cum este Sephora, in cele universale, cum este Jumbo si in piata (eu am gasit in Obor). In ceea ce priveste magazinele online, da un search pe google si alege-l pe cel care ti se pare convenabil. Sunt foarte multe si de la noi din tara si din afara. Nu ocoli nici magazinele de decoratiuni, unde poti gasi recipiente foarte dragute. Poti refolosi orice recipient mai vechi de crema, cu conditia sa fie bine curatat. Si pentru ca vorbim de curatat, este extrem de important sa lucrezi curat si sa cureti/speli/stergi/dezinfectezi bine toate ustensilele atunci cand te apuci de lucru!
In ceea ce priveste ustensilele, iti trebuie unele pe care sa le folosesti doar pentru prepararea cosmeticelor facute in casa. Ia un set de lingurite de 1 ml, 5 ml, 15 ml si 100 ml.
In video-urile mele incerc sa folosesc cat mai putine ustensile specifice, totusi te-ar ajuta un cantar de inalta precizie, o pipeta, doua pahare termorezistente de 100 ml (se numesc pahare Berzelius si poti avea norocul sa gasesti chiar in vreo farmacie), spatule din lemn (eu folosesc si bete chinezesti), boluri de sticla, un mojar, o palnie mica, un minitel si un mixer (cel mai potrivit ar fi un minimixer). Le poti gasi tot la magazine online, la un search pe google.
Pentru ca faza uleioasa si cea apoasa sa se mixeze si crema sa nu se “taie”, ambele trebuie aduse la aceeasi temperatura, pe baie de apa. Se adauga putin cate putin faza apoasa peste cea uleioasa, amestecand continuu, timp de cateva minute, pana compozitia ajunge la temperatura corpului. Daca nu ai termometru special pentru prepararea cosmeticelor verifica daca au ajuns la temperatura corpului punand o picatura la incheietura mainii.
Ai in vedere ca unturile sa fie nerafinate si uleiurile sa fie presate la rece. Ceara de albine am gasit si la apicultorii din piete. Ceara de albine poate fi inlocuita cu ceara de jojoba si ceara de caise. Exista multe tipuri de ceara (de masline, de orez, de migdale dulci, etc).
Tine cosmeticele la temperatura camerei (21-24 grade), ferite de lumina directa a soarelui. Ideal ar fi sa le tii intr-un dulapior sau un sertar. Recipientele inchise la culoare sunt mai bune, mai ales cand vorbim despre cosmetice facute in casa.
Cosmeticele care au in compozitie o cantitate mare de apa au un termen de valabilitate scazut (maxim o saptamana), in lipsa unui conservant. Cosmeticele uleioase sau cele cu o cantitate foarte mica de apa au un termen de valabilitate mai mare (intre 1-3 luni, in functie de uleiurile si de activele folosite). Eu folosesc vitamina E pentru cele din urma.
Ar fi multe de spus, dar daca ai grija la reteta si la cele de mai sus, este suficient pentru inceput. Pentru a-ti personaliza propriile retete ai nevoie de informatie, de practica si entuziasm! Si eu am invatat multe in timp, realizez ca este un domeniu vast si nu cred ca voi ajunge sa o depasesc pe Ana Aslan :), dar ador sa imi prepar cosmeticele si te sfatuiesc sa nu te stresezi daca ti se “taie” crema. Mai incearca!
Spor la preparat creme si tine-ma la curent cu progresul tau!
5 Comments
Atina
Bravo Adina!
Felicitari pentru acest articol fr util. 🙂
Eu am o nedumerire si te rog sa ma lamuresti: seara , ma demachiez cu demachiantul tau (ulei de masline+apa de trandafiri), aplic ca lotiune tonica apa de trandafiri dupa care imi hidratez fata cu: crema hidratanta de seara, serumul pt ochi sau crema antirid de noapte?? 😀 Mentionez ca am 30 de ani si ceva cearcane (o parte mostenire genetica, o parte de la fetitele mele si noptile lor nedormite – sper sa creasca mai repede si sa imi umplu noptile ) 🙂 In restul, tenul meu e ok, normal.
Cum sa procedez? care sa fie rutina mea de seara? ce imi recomazi?
Kisses!
adina
Buna! Ma bucur ca iti place! Rutina de ingrijire difera in functie de tipul de ten, perioada anului, etc. Dupa curatarea tenului este suficient sa folosesti crema de noapte potrivita tenului tau si o crema contur de ochi. In perioada rece, daca ai tenul cu usoare tendinte de uscare, asa cum este al meu, poti folosi si serul de noapte antirid inainte de crema de noapte si cea contur de ochi. Vad ca deja stiai ce ai de facut, cred ca aveai nevoie de o reconfirmare! 🙂
Te pup!
Andreea
Aha. 🙂
Deci, in anotimpul recce, serul, crema de fata si crema contur ochi! Nu e cam mult? :d …
Intr-adevar si eu am tenul cu usoare tendinte de uscare.
Pupici!
Seara faina!
Maria
Draga Adina, imi plac retetele tale foarte mult si chiar am incercat si eu cateva. Cu una din ele am dat gres ca am facut.o pt soacra mea si nu stiam ca e alergica la coenzima Q10 si a facut o iritatie de mai mare frumusetea. Dar sa trecem peste…intrebarea mea pt tine ar fi daca nu te.ai gandit vreodata sa faci si un sapun (de casa binenteles😋).?
Mult succes in continuare!
adina
Multumesc! Da, e o problema cu alergiile, imi pare rau sa aud ca ati patit-o. Nu am facut sapun de casa, deoarece este un proces complex si nu am avut timp sa experimentez povestea aceasta, mai ales ca am gasit mereu de cumparat variante minunate. Poate, la un momemnt dat, cand voi avea ceva mai mult itmp, am sa incerc si revin cu concluziile si produsul. 🙂