Am impresia ca iarna fac mai des prajituri pentru familia mea. Pentru ca alimentatia familiei mele este una corecta si echilibrata, cateodata ne permitem sa ne rasfatam cu clasicele prajituri facute cu zahar.

Tiramisu este unul dintre deserturile gustoase si foarte usor de facut. Baietii mei il adora! In cazul in care nu ai facut niciodata si vrei sa incerci, iti las reteta.

Am invatat ca tiramisu se face NUMAI cu mascarpone, in niciun caz cu frisca. Poti sa faci cu frisca, dar numeste altfel rezultatul, nu tiramisu! 🙂 De asemenea, insiropeaza cafea, nu ness. Pentru un tiramisu ca la carte ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 gr piscoturi
  • 500 gr mascarpone
  • 3 oua mari, la temperatura camerei
  • 100 gr zahar brut
  • un baton de vanilie
  • o cana mare de cafea
  • cacao
  • 2 lingurite esenta de migdale
  • 2 lingurite de vin Marsala (optional, il poti folosi daca desertul nu este destinat copiilor)

Daca nu ai vin Marsala, poti pune amaretto.

Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri, foloseste mixerul si cand incepe sa se intareasca adauga 3 linguri de zahar. Freaca bine si galbenusurile cu 3 linguri de zahar, apoi adauga mascarponele. Adauga albusurile peste galbenusurile cu mascarpone si incorporeaza-le usor, cu un tel.

Fa o cafea tare , las-o sa se raceasca, adauga o lingura de zahar, o ceasca de apa, 2 lingurite de esenta de migdale si semintele din interiorul unei pastai de vanilie si, optional, amaretto. Siropul trebuie sa fie neaparat rece!

Toarna-l intr-o farfurie si incepe sa montezi tiramisu in felul urmator: pune un strat subtire de crema pe fundul unui vas cu pereti inalti, adauga un rand de piscoturi (le insiropezi pe rand si le montezi), apoi un strat mai gros de crema, alt rand de piscoturi, al treilea strat de crema si al treilea de piscoturi, apoi stratul final de crema, peste care adaugi printr-o sita cacao. Trebuie sa adaugi cacao din belsug, practic sa acoperi prajitura cu 2 mm de cacao.

Las-o la rece minim 8 ore.

Te pup de nu te vezi! 🙂