Cine nu iubeste checul? Este usor de facut si cunoaste multe variante.

Initial, cand Serghei era mai mic, foloseam faina fara gluten si xylitol in  loc de zahar. Si acum mai fac uneori aceasta varianta, dar m-am mai relaxat dupa ce el a implinit 3 ani. Am mare grija cand vine vorba despre alimentatia lui, dar nici nu imi doresc sa devin exagerata.

Ingrediente:
– 5 oua (separam albusurile si galbenusurile)

– 4 linguri de ulei
– 200 gr zahar brut
– 200 gr faina (100 gr faina alba, 50 gr faina de ovaz, 50 gr faina de orez)
– 100 gr afine (peste care punem o lingura de faina)
– 50 gr pudra de roscove
– esenta de vanilie
– o lingurita de praf de copt

Preincalzim cuptorul. Mixam albusurile si cand se intaresc punem zaharul si esenta de vanilie si continuam sa mixam pana cand acesta se topeste. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si un praf de sare si apoi le adaugam in compozitia de albusuri, amestecand cu o spatula de lemn.

Punem praful de copt peste faina si apoi adaugam faina in compozitie, treptat, amestecand continuu cu spatula de lemn. Impartim compozitia in doua. Peste o parte din compozitie adaugam pudra de roscove, dupa ce in prealabil am frecat-o cu cateva  linguri de apa, pana am obtinut o crema.

Intr-o tava in care am pus hartie de copt turnam compozitia simpla si peste ea adaugam compozitia cu pudra de roscove. Cu un cutit facem un zigzag in tava. Adaugam jumatate din afine si apoi bagam tava la cuptor, la 180 de grade. Dupa 5-10 minute scoatem tava si adaugam restul de afine. Mai lasam la cuptor aproximatv 30 de minute.

Introducem o scobitoare in chec si daca nu se lipeste compozitia  de ea cand o scoatem, atunci checul este gata.