Imi plac mult fructele si inteleg ca multora dintre cei care vor sa slabeasca le este greu sa renunte la consumul de fructe. Am invatat cu mult timp in urma ca daca tin o cura de slabire, pot pastra fructele in alimentatia mea, dar cu cateva reguli, pe care am sa ti le impartasesc, fara sa te incarc cu denumiri si detalii “tehnice”:
- ma limitez la 1-2 portii pe zi (o portie inseamna un mar sau o portocala, un bol mic cu cirese, fructe de padure, etc)
- le mananc inainte de ora 14
- nu le combin cu nimic si le consum la distanta de aproximativ o ora de alte mese (exceptie face ananasul, papaya si ar mai fi cateva fructe exotice, care prin continutul lor de enzime digestive, devin permise si chiar indicate asocierilor alimentare)
- in cazuri exceptionale inlocuiesc micul dejun cu fructe sau consum fructe imediat dupa un antrenament intens de fiare
- le mananc intregi si ma feresc sa le consum sub forma de suc (spre exemplu, fresh-ul de portocale), care ar aduce rapid organismului un aport mare de carbohidrati si nu este deloc o idee buna pentru cei care tin dieta
- prefer fructele de padure deoarece au un aport mai mare de antioxidanti, nutrienti, grasimi sanatoase
- aleg fructe cu mai putine calorii (ocolesc bananele si aleg in schimb kiwi, portocale, ananas, etc)
Nu cred ca “detoxifierea cu fructe” sau eliminarea celorlalte grupe de alimente si alimentatia exclusiv cu fructe este varianta castigatoare pentru cineva care vrea sa slabeasca, atata timp cat asta inseamna privarea organismului de proteine, slabirea in masa musculara si ingerarea unor cantitati mari de zahar (da, fructoza este cam acelasi lucru).
Cand nu sunt la dieta mananc mai multe fructe, mai ales cand apar ciresele, piersicile, caisele, pepenele, insa am grija la ce consum in rest.
In mod cu totul exceptional mananc fructele sub forma de dulceata, dar asta cand aleg sa ma porcovenesc asumat si fara sa ma gandesc la kilograme, de regula in vacante sau excursii, eventual la munte, unde sunt imbiata de context (un mic dejun la vreo pensiune minunata cu dulceata facuta in casa sau decadentii papanasi care fara o dulceata ca la carte sunt ca nunta fara lautari). 🙂
0 Comments