Pe Valentina Vînătoru am am cunoscut-o la un eveniment unde era invitată în calitate de speaker. Mi-a plăcut energia ei și am stat de vorbă ulterior despre feng shui. M-a fascinat domeniul prezentat de ea, despre care înainte să o cunosc aveam idei vagi și multe eronate, așa că am invitat-o să îmi răspundă câtorva întrebări legate de feng shui pentru voi, cei care îmi citiți blogul și care, ca și mine poate, ați dori să știți mai multe. 

Am făcut acest interviu la mine acasă și Valentina mi-a propus și să îmi analizeze locuința din punct de vedere feng shui. M-am bucurat să aflu că locuiesc înconjurată de energie benefică și că instinctiv am canalizat-o potrivit și am amenajat spațiul de locuit în acord cu principiile feng shui.

Ce este feng shui? Care sunt principiile sale?

Feng Shui este o practica chinezească antică, despre cum sa exploatăm, să valorificam și să folosim forțele naturale ale naturii înconjurătoare pentru a obține prosperitate, armonie, vitalitate și schimbări constructive în viețile noastre.  

Feng Shui este văzut astăzi ca un tip de design de interior: cum să-ți decorezi casa, cum să-ți așezi podoabele sau argintăria, șamd. Cu speranța de a face dreptate acestei arte, sper să fiu capabilă să vă ajut să înțelegeți mai bine că adevarata formă a feng shui-ului nu este și nu va fi niciodata o idee la modă sau despre modă. Feng Shui este știința metafizică prin care o persoană învață să recunoască și să acceseze Qi-ul, adica energiile cosmice din mediul înconjurător, pentru a ajuta demersurile noastre în viață.

Cum se completează feng shui cu astrologia?

În studiul astrologiei chineze (BaZi – cele 4 coloane ale destinului) și al metafizicii chineze, Trinitatea Cosmica implică Cerul, Pământul și Omul. Fiecare exercită o influență egala (adica 33%) în determinarea rezultatului evenimentelor din viața noastră și, în cele din urmă, a destinului nostru.

Prin cunoașterea hărții noastre BaZi (a celor 4 coloane ale destinului), suntem capabili să determinăm cum să folosim Feng Shui-ul pentru a ne ajuta în eforturile noastre și de a ne îmbunătăți calitatea vieții. În concluzie, astrologia chineza sau BaZi este cunoscută sub numele de “diagnostic” pentru Feng Shui.

Există mai multe tipuri de feng shui? Dar de studiu al astrologiei?

Când Feng Shui a fost prima oară practicat, presupunând că asta s-a întâmplat în timpul Dinastiei CHOU, între 206 și 219 î.H., nu exista nicio școală în mod particular, exista doar un singur tip de Feng Shui și acela folosea forme și conceptul Yin și Yang al celor 5 elemente, pentru a determina calitatea locului.

Mai târziu, prin studii ale științei I CHING și prin experiențe practice, practicanții au început să-și dezvolte propriile lor metodologii și să descopere noi teorii. Datorită experiențelor unice ale fiecărui practicant, un numar de școli diferite au aparut și s-au răspândit. Toate școlile și-au bazat propriile teorii pe principiul înțelegerii I CHING. 

Fiecare scoala feng shui clasică si autentică folosește formele și busola din I CHING. Daca feng shui-ul nu implică citirea formelor sau citirea busolei, există șanse ca acela să nu fie un feng shui real, autentic.

Școlile de feng shui tradițional pot fi împărțite în două mari ideologii principale, și anume: San He (care se refera la exterior) și San Yuan (care se referă la interior). 

Majoritatea sistemelor de feng shui traditional sau clasic este derivată fie din metodologiile San He, fie din metodologiile San Yuan, fie din amândouă. 

Cum ne poate ajuta feng shui?

Timp de secole ființele umane au trăit interconectate, dependente de cursul naturii. Feng shui-ul este bazat pe acest lucru. 

Locuințele actuale ne-au degradat aceste principii creând dizarmonie, cu consecințe dezastruoase pentru locuitorii lor. Anumite aspecte ale vieții noastre par să fie controlate de forțe extreme care nu sunt pe deplin înțelese de către omul obițnuit. Gravitația Pământului, câmpurile electromagnetice, influențele direcționale și constelațiile de peste tot stabilesc anumite efecte care sunt evidențiate în acțiunile noastre, în tot ceea ce întreprindem.

Feng shui ne ajută să fim în armonie cu mediul înconjurător, să acționăm mai bine, să sesizăm oportunitățile care ni se ivesc și să funcționăm optim în toate aspectele vieții noastre. 

Ce putem face pentru a ne armoniza cu mediul înconjurător?

Este important să fim deschiși către cunoaștere și să înțelegem că tot ce ne înconjoară ne influențează. Feng shui tradițional sau clasic nu a fost creat bazându-se pe psihologie, superstiție sau gândire pozitivă.

În Honk Kong, Taiwan, Singapore și Malaezia, unde această arta este practicata la standarde înalte, maeștrii feng shui sunt angajați de către marile corporații ca și consultanți pentru a le ajuta cu privire la aranjarea clădirii, orientarea lor în spațiu și amenajarea interioară, asigurându-le astfel rezultate bune și un drum lin în afaceri. Maeștrii buni ai feng shui-ului sunt foarte căutați pentru sfaturile lor valoroase înainte de a se lua decizii majore precum: semnarea unor contracte importante, selectarea unui timp corespunzător pentru lansarea unui produs sau eveniment, mutarea într-o casă nouă sau sediu de firma, luarea unei decizii privind angajarea unui nou personal.

De ce să nu ne dorim și noi asta? De ce să nu profităm de existența acestei științe și de cunoașterea ei? Mai ales că inițial această știință nu a fost cunoscută sau divulgată oamenilor de rând, ea fiind aplicată doar de către împărați sau oamenii bogați. Acum există posibilitatea să fie aplicată și să intre în viețile și casele noastre. 

În analizarea unei proprietăți, unul dintre cele mai importante aspecte din punct de vedere feng shui este să ne asigurăm că formele exterioare din mediul înconjurător nu sunt ostile și nu afecteaza locuitorii cu energie Qi negativă. Prin urmare, vrem să ne asigurăm că mediul înconjurător susține proprietatea. Energia Qi vine din exterior catre interior. Exteriorul ajută casa, casa ne ajută pe noi. Niciodată nu poate fi invers. 

Factorii de baza care afectează curgerea energiei Qi în imediata apropriere sunt:

  • Drumurile/Curgerile de apa – sunt conducători ai energiei Qi. Nu ne dorim să curgă prea rapid, deoarece ar putea îndeparta energia favorabilă. De asemenea, traficul prea rapid nu este unul bun. Drumurile drepte care se îndreaptă spre casa noastră indica un Qi nemilos, un Qi prea activ, o energie neplăcută. Este indicat să avem drumuri sau curgeri de apă șerpuite, deoarece denota o curgere bună și armonioasă a energie Qi.
  • Clădirile – În orașele mari, unde munții nu exista fizic în vecinatatea apropiată, clădirile reprezintă munții. Mărimea și forma lor joacă un rol important în afectarea feng shui-ului într-o proprietate.
  • Săgețile otrăvitoare – Unghiurile ascuțite de la acoperiș, colțurile ascuțite ale clădirilor din vecinătate, stâlpii de înaltă tensiune sau cu steaguri îndreptate direct către ușa principală a unei case sunt toate numite săgeti otrăvitoare. Aceștia sunt factori care creeaza Qi negativ și care ar putea afecta proprietatea.

Cum putem contracara vibrațiile negative ale unei case?

Spațiul fiecărei locuințe este unic și la fel este momentul construirii sale. Pentru a contracata vibrațiile negative ale unei case și pentru a aplica remediile necesare aplicand feng shui traditional este necesar să cunosc:

– epoca construirii cladirii (se poate afla în funcție de anul construirii clădirii)

– orientarea fațadei blocului sau a casei (efectuate de catre mine)

– data nașterii ocupanților locuinței sau a personalului angajat (data, luna, zi, ora).

Urmează apoi analiza astrologică, a celor 4 coloanele ale destinului, apoi calculul spațiului propriu zis, care indică așezarea celor 9 energii care se împart în două categorii: stele de apă (responsabile de prosperitate) și stele de munte (cele care se ocupa de armonia umana), dar si compatibilitatea hărții astrale cu casa.

Această cunoaștere a găsirii locurilor bune de locuit sau muncit ne va ajuta sa creem pentru noi un mediu sănătos, armonios și prosper.

Unii se sperie de faptul că dacă apelează la un expert feng shui vor sfârși prin a muta mobila prin casă și a încărca spațiul cu multe obiecte. Cât adevăr se ascunde aici?

Depinde dacă spațiul respectiv are nevoie de remedii. Trebuie să ne gândim, după o analiză prealabilă, unde ne situăm și dacă avem ceva de corectat și cât suntem de deschisi să facem schimbarea.

În feng shui cea mai importantă este pozitionarea, de exemplu să dormim cu capul către o energie pozitivă și să lucrăm cu fața către o energie benefică. Poate pe unii îi sperie schimbarea, dar după aplicarea remediilor și a principiilor feng shui văd efecte și atunci au încredere. 

Din punct de vedere feng shui, într-o casă există 3 zone foarte importante: 

– intrarea în casă (care este ca o antenă cu ajutorul căreia casa captează energia Qi benefică) 

– bucătaria (care reprezinta sănătatea)

– dormitorul (care este sanctuarul dragostei, al înțelegerii și al armoniei)

Un dormitor în stilul Feng Shui este acela care emană energie senzuală și echilibru. Este primitor, te invită, te rasfață, te excită, dar te și liniștește în același timp. Un dormitor Feng Shui este placut indiferent dacă vrei să tragi un pui de somn sau vrei să ai parte de o noapte incendiară de amor.

Care sunt culorile benefice pentru dormitor, living, șamd?

Fiecare spațiu are o caracteristică energetică a lui, așadar orice expert feng shui va face recomandarile doar după ce va calcula și va stabili energia specifică acelei zone din locuință.

La modul general culorile au anumite caracteristici care pot influența starea de spirit a unei persoane.

De exemplu, albul este o culoare neutra, chiar si in Feng Shui pentru că nu va influența nicio energie din acel spațiu. Poate fi folosită în întreaga locuință. Totuși este recomandat să folosim pe lânga alb și nuanțe stinse, calde, de pamant (albul crem, ivoire, pământiu sau bej).

Portocaliu este o altă culoare benefică mai ales pentru camera copiilor, aceasta ajutând la dezvoltarea intelectuală. Este o culoare a curajului, a speranței, a prieteniei. Pentru că stimuleaza creativitatea și buna dispoziție poate fi folosită în orice încăpere.

În dormitor nu recomand roșu. Dormitorul dominat de culoarea roșie este adecvat pentru tineri, dar roșul este o culoare foarte Yang, care nu predispune la somn. Roșu cald sau grena este de preferat roșului intens. În schimb, ar putea fi o culoare potrivită în living. Living-ul este zona unde ne strângem dupa o zi de lucru și ne petrecem timpul alături de familiei, de aceea îl asociez cu o parte activă a casei, iar roșul va stimula pofta de viață și energia.

O altă culoare benefică pentru living este violet. Este o culoare a bogației, a prosperității si simbol al pasiunii. Aceasta posedă o energie spirituală foarte puternică și favorizează stările meditative.Violetul este strâns legat de motivare, demnitate și de lux. Este un remediu foarte bun în momente de nervozitate, poate reduce sensibilitatea la durere și este recomandat pentru însănătoșirea fizică și mentală a celor care locuiesc acolo. 

Rozul reduce dinamismul. Această culoare este asociată cu armonia, buna dispoziție și înțelegerea. Este o culoare calmă, ce simbolizeaza romantismul, dragostea și sensibilitatea, favorizează energiile pozitive și este culoarea fericirii . Este o culoare potrivita pentru dormitor.

Galben este o culoare a încrederii în fortele proprii. Absoarbe tensiunile, sporește capacitatea de concentrare și conferă o stare de împlinire mentală. Chinezii o consideră culoare imperială. 

Verde este o culoare revigorantă dar si relaxantă. Simbolizeaza vindecarea, prosperitatea, pacea și înțelegerea. Se poate folosi atât în dormitorul matrimonial, cât și în dormitorul copiilor.

Albastru oferă o expresie de armonie și blândețe, în timp ce nuanțele de albastru închis generează calm si liniște.

Cum ai ajuns sa practici feng shui?

Parcursul a fost interesant și surprinzător. Sunt juristă de meserie și lucrând mulți ani în multinaționale, având chiar o firma  în domeniul de recuperare debite, după nașterea primului copil nu am mai putut profesa. Îmi doream un domeniu în care să nu mă aflu în conflicte și pentru că eram pasionată de științele ezoterice am zis să aprofundez cu un profesor aceste minunate arte.

Am absolvit cursurile de Feng Shui si Astrologie mai întâi în București și nu mi s-au părut complete si suficiente, apoi am ajuns să aprofundez cu maeștri internaționali precum Raymond Lo si Joey Yap, am studiat materiale scrise de Joseph Yu și alți maeștri care promovau feng shui-ul tradițional.

Având aceste informații le-am aplicat mai întâi în spațiile unde am locuit și am văzut cât de mult se potrivește feng shui, apoi am trecut în revistă ce am trăit și simțit în aceste locuințe. Toate aceste lucruri m-au convins că pot face mai mult și am început să aplic principiile feng shui si altora, iar feedback-ul lor m-a încurajat să merg mai departe și să-i învăț și pe alții, adică să sustin cursuri. 

Cât de deschiși sunt românii către subiecte de genul acesta, feng shui, astrologie, șamd?

Din pacate, nu prea mult, deoarece foarte mulți oameni sunt ușor induși în eroare de către principiile complexe sau încâlcite ale numeroaselor școli de practică feng shui și astrologie chineză. 

S-a tot spus că tehnologia unei culturi avansate va fi văzuta ca magică de către acea civilizație care are o tehnologie mai puțin avansată. Știința feng shui, din pacate, are o asemenea soartă. 

Practicanții și profesorii de feng shui sau de astrologie sunt confundați cu folclorul și cu superstițiile.

În cele din urmă noi studiem și aplicăm feng shui și astrologia, fie ea chineză sau vestică, pentru a primi Qi-ul pozitiv și prosper, cu scopul de a ne ajuta să reușim în viață, să ne facem un trai mai bun, să ne optimizăm oportunitățile și, în general, să trăim viața la capacitate maximă. 

Unde ești de găsit pentru doritori?

Toți cei care doresc o consultanță feng shui si/sau astrologică, I Ching, mă pot gasi accesând :

–  site-ul meu: www.fengshuidivine.com

– pagina mea de facebook : Feng Shui Divine

– Instagram-ul : valentinavinatoru

– Youtube :  Valentina Vinatoru Expert Feng Shui

– E-mail: valentina@fengshuidivine.com

Dacă cineva este interesat să aprofundeze studiul feng shui, unde o poate face?

Școala de Metafizica Chineză «Feng Shui Divine» are porțile deschise pentru oricine dorește să aprofundeze aceste minunate științe. Toți cei care doresc să urmeze cursurile acestei școli îmi pot scrie. Pe www.fengshuidivine.com vor putea găsi noutăți și detalii privind cursurile organizate de mine.