Placinta cu dovleac este un desert minunat, de sezon, si poate fi consumata (cu moderatie!) si de catre mamici care tin la silueta si de catre pitici plini de energie. Iata varianta preferata a familiei mele, dupa ce am trecut prin fel si fel de variante!

600 gr dovleac
50 gr stafide
scortisoara
2 linguri de xylitol (optional)
esenta de rom (optional)
1/2 baston de vanilie
o lingura de suc de lamaie
un pachet de foi de placinta
un cub de unt

Am scos pachetul cu foi de placinta din congelator cu minim 30 de minute inainte de a-l folosi si l-am lasat la temperatura camerei. Am ras dovleacul si l-am pus intr-o cratita impreuna cu xylitolul, stafidele, sucul de lamaie, scortisoara, interiorul bastonului de vanilie si esenta de rom si le-am lasat pe foc mic, aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand. Spre sfarsit am adaugat untul si am oprit focul. Am lasat compozitia la racit si am preincalzit cuptorul la 180 de grade.

Am taiat fiecare foaie de placinta in 2, rezultand… 4! Am pus hartia de copt intr-o tava, am asezat doua foi de placinta la distanta de cativa cm una de cealalta, am pus cu o lingura compozitia peste fiecare dintre cele doua foi, am adaugat si celelalte doua foi si am presat usor la capete. Am facut cateva taieturi deasupra, la distante egale. Au rezultat doua placinte dreptunghiulare, pe care le-am lasat la copt pentru aproximativ 25 de minute. Am scos-o si am asezat imediat peste tava o carpa de bucatarie umeda si am lasat-o asa timp de 15 minute.

Placinta mea a avut un succes nebun, ca de fiecare data!
Daca nu iti faci griji pentru silueta, poti presara zahar pudra pe deasupra. Daca te-a inspirat aceasta reteta si deja te-ai pus pe treaba, pofta buna!