…si asta fara sa ma uit pe recomandarile Institutului Pantone, autoritatea internationala care da tonul in materie de culori. Galben, am zis!

Ca parinte nu cred ca exista mandrie mai mare decat sa asisti la reusitele odraslei, iar daca odrasla mai este si un pici de 6 ani si cateva luni, simpatizat de cei din jur, iti dai seama cam ce am simtit la examenul de centura galbena de la judo, pe care l-a sustinut Serghei de curand…


Am dat pana la varsta asta nenumarate examene, unele foarte dificile si de care simteam ca depinde viitorul meu, insa niciodata nu am avut emotii mai mari decat acum, privindu-l pe Serghei parcurgand etapele acestui examen.

Am spus de multe ori ca i-am prezentat lui Serghei optiunea de a face judo cu speranta ca o va accepta, pentru ca judo este mai mult decat un sport in opinia mea. Este un sistem care educa nu doar corpul, ci si spiritul. Am intalnit multi oameni extraordinari care au facut judo si am remarcat la ei un soi de disciplina aparte, destul de greu de definit in cateva cuvinte.

Sunt de parere ca profesorul este foarte important cand vorbim despre copii si educatie. Dan Deliu, “sensei mare”, cum ii spune Serghei, este profesorul ideal. Stie cum sa se apropie de copii, este impunator, dar bland si amuzant si creste caractere frumoase. Cel mai bun exemplu sunt chiar copiii dumnealui, Denisa, o finete de fata despre care nu ai banui ca te poate pune la pamant intr-o secunda si Robert, “sensei mic” (da, tot Serghei 🙂 ) un tip ubercool, ambii posesori de centuri negre si un bun simt si o educatie cum rar intalnesti zilele astea.

La examenul de promovare in grad, domnul Anton Muraru, o legenda a judo-ului romanesc, posesor al centurii negre 7 dan si fondator al Federatiei Romane de Judo, ne-a facut onoarea sa fie prezent si sa faca parte din comisia de examinare, alaturi de arbitrul international Constantin Isac si de prof univ Dan Deliu si Robert Deliu.

Serghei este entuziasmat de fiecare data cand merge la antrenament si intreaba chiar si in vacante cate zile trebuie sa mai astepte ca sa mearga la judo.

Simt, totusi, ca si eu merit centura galbena, pentru ca i-am fost partener lui Serghei si l-am ajutat sa se pregateasca pentru examen. 🙂