Unul dintre cele mai bune deserturi din lume mi se pare tarta cu fructe de pădure și cremă de vanilie, așa că, deși nu am făcut niciodată tarte, am zis că nu ar fi o idee rea să încerc. Pe parcurs am făcut și poze, gândindu-mă că dacă iese bine, vă dau și vouă rețeta. A ieșit ge-ni-a-lă, așa că… tanaaa, iată modus operandi by Halas:

Ingrediente tartă:

  • 270 gr făină
  • 50 gr zahăr brut
  • un pliculeț zahăr vanilinat
  • un ou
  • 100 gr unt
  • un praf de sare

Am lăsat untul la temperatura camerei pentru o oră, apoi l-am pus într-un castron mare și l-am mixat cu zahărul brut și cu zahărul vanilinat, după care am adăugat pe rând oul, un praf de sare și făina, treptat.

După ce am amestecat ingredientele, am obținut o cocă pe care am frământat-o două minute cu mâinile, apoi am modelat-o pe tava de tartă, al cărei interior l-am uns cu unt și l-am tapetat cu făină în prealabil.

Coca trebuie să aibă o consistență care să îi permită întinderea uniformă în tavă. În caz contrar se mai adaugă puțină făină și se încorporează cu mâinile, prin frământare. Am acoperit apoi tava pe care am pus aluatul cu folie de plastic și am pus-o la frigider pentru aproximativ o oră. Aluatul poate sta la frigider și două zile. Între timp m-am ocupat de crema de vanilie și de fructe.

Ingrediente cremă de vanilie:

  • 6 gălbenușuri
  • 600 ml lapte
  • 100 gr zahăr
  • o păstaie de vanilie
  • 40 gr amidon
  • 40 gr făină

Am pus gălbenușurile într-o cratiță, am adăugat făina și amidonul și le-am amestecat folosind telul, apoi am adăugat puțin lapte și am continuat să bat toată compoziția cu telul. Am pus apoi și zahărul, restul de lapte, interiorul păstăii de vanilie, apoi am pus cratița pe aragaz, la foc mediu și am adăugat și coaja păstăii de vanilie și am amestecat continuu cu telul timp de câteva minute, până când compoziția s-a îngroșat. Din acel moment am mai lăsat-o un minut sau două, până când am văzut că se desprinde de pe fundul cratiței. Am luat-o de pe foc și am lăsat-o să se răcească. Am scos cojile păstăii de vanilie.

Fructele:

  • 1 kg fructe de pădure
  • jumătate de plic Gelfix Extra de la Dr Okter
  • 50 gr zahăr

Nefiind sezonul fructelor de pădure, am folosit fructe congelate, lăsate să se dezghețe la temperatura camerei timp de două ore. Am pus jumătate din fructele decongelate într-o cratiță pe foc, împreună cu zahărul si gelfixul și am amestecat constant până a ajuns la fierbere și apoi am mai așteptat 3 minute amestecând continuu până să iau cratița de pe foc. Am lăsat compoziția la răcit. Când se racește capătă un aspect gelatinos.

Am pus tarta la cuptor pentru 25 de minute, la 180 de grade, după ce am acoperit aluatul cu o hârtie de copt pe care am pus 250 gr de orez, să nu se umfle în cuptor. După ce s-a copt aluatul, am scos tava și am lăsat-o să se racească. Orezul l-am păstrat într-un recipient închis, pentru alte tarte pe care le voi face în viitorul apropiat.

Am scos tarta din tavă, am pus crema de vanilie pe ea cu ajutorul unei linguri, întinzând-o uniform, apoi am pus desupra, tot uniform, fructele gelatinate, iar la sfârșit am adăugat restul fructelor de pădure decongelate.

Am presărat puțin zahăr pudră pe deasupra și am lăsat-o la rece. A ieșit de vis și v-o recomand! Enjoy!