Fac sport de placere de cand ma stiu si sunt constienta de importanta unei inimi sanatoase, asa ca, pe langa analizele obisnuite pe care mi le fac in fiecare an, am ales sa imi fac testul de efort la Spitalul Monza, unde am stat de vorba cu unul dintre cei mai buni medici din Romania, dr. Lucian Dorobantu, medic primar in chirurgie cardiovasculara și coordonator al Cardiomyopathy Center, centrul specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipetrofice obstructive (CMHO), singurul Centru de Cardiomiopatie Hipetrofică din România si Europa de Est si unul din cele 5 din Europa.
Am aflat astfel ca aceasta afectiune, cardiomiopatia hipertrofica, prezinta un risc mare la sportivii de performanta, daca boala nu este detectata si tratata din timp. “Boala este foarte dificil de diagnosticat și tratat și implică controale amănunțite și tratament de specialitate. Forma obstructivă a bolii, respectiv cardiomiopatia hipertrofică obstructivă (CMHO) este una dintre principalele cauze de deces subit la pacienții tineri, mai ales la sportivii de performanța, iar din punct de vedere clinic, simptomatologia variază larg, de la asimptomatic până la cazuri invalidante cu insuficienţă cardiacă severă sau moarte subită”, mi-a spus dr Lucian Dorobantu.
Diagnosticul pacienților cu CMHO presupune efectuarea următoarelor investigații: electrocardiogramă, ecocardiografie transtoracică de repaus și de stres, ecocardiografie transesofagiană, Holter ECG/48 de ore, rezonanţă magnetică cardiacă (esenţială inclusiv în managementul intraoperator al pacienţilor) și de cele mai multe ori testare genetică. Acest tip de investigaţii se fac doar in centrele integrate, cum este Spitalul Monza, presupunînd pe lîngă aparatură de ultimă generaţie şi evaluarea pacientului de către o echipă multidisciplinară (cardiolog, imagist, chirurg, anestezist) cu expertiză în acest tip de patologii rare. Împreuna cu centrul afiliat din Italia, Cardiomyopathy Center are in portofoliu realizarea a peste 500 de cazuri operate din această patologie, făcând parte din cele 5 centre europene cu experienţă, dedicate tratamentului chirurgical al acestei boli.
In lumina acestor informatii, mi se pare obligatoriu un test de efort pentru orice practicant al sportului, de performanta sau amator. Acest test poate da indiciile necesare diagnosticarii cardiomiopatiei hipertrofice obstructive si altor afectiuni ce contraindica sportul de performanta. Inima mea arata bine, iar dr Lucian Dorobantu m-a asigurat ca pot sa imi continui activitatile sportive fara niciun fel de problema. Ba chiar am aflat cu aceasta ocazie ca femeile sunt mai protejate impotriva afectiunilor coronariene datorita estrogenului (da, acelasi care este responsabil in mare parte si de faptul ca noi avem celulita si domnii nu prea). 🙂
Mai este important de subliniat faptul ca este interzis sportul competiţional in cazul depistarii acestei boli, 36% dintre morţile subite apărînd în timpul efortului. Sportul recreativ este indicat in continuare.
0 Comments