Deși pare un subiect destul de ușor de abordat în zilele noastre, când vine vorba despre acid hialuronic si toxină botulinică rămân mereu lucruri de spus. Mi s-a cerut de multe ori părerea în legătură cu acest subiect. Am spus mereu că sunt pentru orice ne ajută să ne simțim bine in pielea noastră, respectând proporțiile date de Mama Natură și alegând echilibrul, nu ridicolul. Așa că da, sunt pentru mici retușuri, atunci când este cazul.
Pentru informații complete țin însă la parerea specialistului și nu la “joaca de-a medicina”, așa că am făcut listă cu toate întrebarile primite vreodată și am dat fuga la Soma Clinic să stau de vorba cu dr Nico Ferariu, un medic aflat la a doua specializare, tobă de carte, dar cu o carismă greu de egalat. Mi-a răspuns cu profesionalism și totodată cu relaxarea specifică celei care știe cum este să răspunzi omului astfel încât acesta să înțeleagă exact despre ce vorbești, poate și pentru că a realizat o bună bucată de timp emisiunea “Medici de gardă” de la TVR.
- Ce este botoxul?
“Istoria toxinei botulinice se întoarce mult timp în trecut, atunci când s-a constatat că cei care sufereau de botulism, o afecțiune cauzată de o anumită bacterie, aveau pielea lipsită de riduri, perfect întinsă. Astfel, s-a descoperit ca toxina botulinică paralizează temporar acțiunea unui mușchi motor. Ulterior au reușit să extragă toxina din bacteria respectivă, iar în prezent, în substanțele de botox avem doar toxina respectivă în cantități infime, care se injectează în zona mușchiului pe care vrem să îl inactivăm temporar și intră în acțiune maximă în 5-7 zile de la tratament. În prezent, toxina botulinică este cel mai vândut tratament estetic din lumea modernă.”
- Cât timp au efect tratamentele cu toxină botulinică?
“Paralizia mușchiului respectiv poate dura 3, 6, poate chiar 8 luni la unele paciente.”
- Dă dependență tratamentul botox?
“Tratamentul cu toxină botulinică nu dă dependență. Poți să devii dependent doar de noua imagine din oglindă, plăcându-ți rezultatele.”
- Un mit care circulă de ani de zile zice că “dacă nu mai faci botox, îți pică fața”.
“Cum să pice fața? Ăsta este un lucru pe care nu ai cum să-l explici logic. Toxina se folosește pentru ridurile mimicii care se formează prin plierea pielii în timpul contracției musculare. Pe măsură ce pielea este pliată, ridul se adâncește, acțiunea fiind mecanică. Se stopează acțiunea de pliere și implicit adâncirea ridului, injectând toxina în mușchiul responsabil cu plierea respectivă. Nu mai faci tratament, mușchiul își reia acțiunea mecanică. ”
- Există o vârstă minimă pentru a apela la aceste injecții? Dar maximă?
“Dacă vorbim de estetică, depinde de fiecare când îi apar ridurile. Dacă vorbim de tratament botox în alte ramuri ale medicinei, de exemplu pentru relaxarea musculaturii postoperator, nu există o vârstă minimă.
Pe de altă parte, am paciente si de 72 de ani. Unii spun că botoxul după 65 de ani nu se mai face deoarece există riscuri neurologice mai mari și există pericolul de hemipareze. Contează foarte mult, însă, care este aspectul clinic al pacientului. Un om la 65 de ani poate să arate ca la 40 și să i se comporte organismul ca la 40 de ani, iar altul la 65 de ani să pară mult mai în vârstă.”
- Ce facem înainte și după injectarea cu toxină botulinică?
“Nu luăm antiinflamatoare în ziua injectării. După injectare pacientul trebuie să își folosească mușchii mimicii, să se strâmbe câteva ore ca să difuzeze substanța, să nu facă sport intens în ziua respectivă, sa nu mearga la saună, să nu se expună la soare, pentru că vasodilatația spală din substanță și scade efectul, iar în zona înțepăturilor se poate sângera și poate apărea o echimoză.”
- Pot apărea reacții adverse în urma injecțiilor cu toxină botulinică?
“Da, dar ele sunt temporare. Cea mai importantă ar fi ptoza palpebrală, care poate să apară în urma injectării în exces a substanței, adică ne putem trezi că o sprânceană cade și avem o asimetrie a sprâncenelor și a pleoapelor superioare. Există un tratament care se dă pentru a diminua efectul. În afară de asta, în lume s-au semnalat doar câteva cazuri de alergii severe, nereprezentative statistic.”
- Sunt și persoane care doresc să apeleze la botox, însă le este teamă că își vor pierde expresivitatea prin “înghețarea” expresiei faciale.
“Există foarte mulți actori care apelează la tratamentul pentru riduri cu toxină botulinică doar pentru a diminua ridurile, dar a lăsa expresia. Există varianta de tratament cu aspect natural, pe care eu o agreez, o recomand, dar nu o impun pacientelor mele. Trăim într-o societate care judecă și multe paciente ar vrea să arate bine, dar fără să se cunoască faptul că au apelat la botox. Eu pot să fac acest lucru și atunci vorbim despre o situație win-win.”
Informații recente despre botox
“S-a făcut de curând un studiu pe depresie care urmează să apară public în curând. Inițial s-a crezut că doar creierul supărat dă mimică de încruntare. Autorul studiului s-a gândit să testeze ce se întamplă dacă scoate din ecuație încruntarea, folosind toxină botulinică. Se pare că în studiile preliminare au demonstrat că pacientele care nu mai au voie să se încrunte se simt mai bine și lipsa încruntării diminuează simptomatologia depresivă. Ceea ce este însă foarte interesant este că s-au menținut efectele pe depresie, adică a scăzut intensitatea simptomelor depresive, chiar și după ce au trecut efectele botoxului.”
- Ce este acidul hialuronic și pentru ce se folosește?
“Acidul hialuronic este un filler, o substanță care umple. Avem în mod natural în corp acid hialuronic, în articulații, în globul ocular, șamd. Este folosit cu succes în ortopedie, când vorbim despre articulații dureroase, deoarece are efect de lubrifiere. În estetică este folosit cu succes în tratarea ridurilor fine cât și a ridurilor profunde. Tocmai de aceea se găsesc mai multe tipuri de acid hialuronic.
Pentru zona cearcănelor se folosește un acid hialuronic cu o densitate mai mică, fiind mai fluid, mai ales că pielea de sub ochi este subțire. Acidul hialuronic care se folosește în zona cearcănelor are și efect de albire.
În tratarea ridurilor nasogeniene este nevoie de un acid hialuronic mai dens. La volumizarea pometilor se folosește cel mai dens acid hialuronic. Acidul hialuronic se mai folosește oriunde răman riduri statice, după ce le-am tratat pe cele dinamice, dar și la volumizarea feței, modificarea bărbiei, ridurile de pe gât, cele de pe decolteu, cele de pe dosul mâinii sau zona flască de pe dosul mâinii și orinde avem nevoie de un aspect strălucitor, rejuvenat.”
- La ce trebuie să fie atentă o persoană care dorește să își injecteze acid hialuronic?
“Focusul trebuie îndreptat către data de expirare de pe flaconul cu acid hialuronic, la seringa și acul care trebuie să fie sterile, la folosirea dezinfectantului și a mănușilor de către cel care injectează, la ce tip de acid hialuronic se folosește. Eu lucrez cu Juvederm, Teosyal și Merz. Merz sunt lideri pe America, Juvederm a fost lider pe Europa și în prezent “se bate parte-n parte” cu Teosyal, având și prețuri similare. Nu fac rabat la calitate. Este important să ai garanții din partea producatorilor, inclusiv aceea că poți afla tot parcursul acelei substanțe din fabrică până în cabinet, dupa codul fiecărei fiole.
În România, acidul hialuronic se importă ca și o proteză, este material protetic, deși impresia generală este că îl găsim peste tot, pe nu știu ce site sau la cosmeticiana X. Există niște rigori și este de dorit să le respectăm dacă vorbim despre calitate.”
- Cât timp rămân vizibile efectele tratamentului cu acid hialuronic?
“Dacă vorbim despre acid hialuronic de ultimă generație din gamele de top, producătorii spun un an și opt luni. Depinde de fiecare persoană în parte cum metabolizează substanța, dar un an în medie se mențin efectele.”
- Există limită de vârstă pentru tratamentele estetice cu acid hialuronic?
“Având în vedere că vorbim despre o substanță care se găsește în mod natural în corpul uman, nu există limita de varstă. Există, evident, cerința medicului ca pacienta să fie majoră.”
- Se pot face anumite lucruri pentru a menține efectul acidului hialuronic o perioadă cât mai lungă de timp?
“Acidul hialuronic este o moleculă care atrage apa, așa că dacă stăm hidratați, efectul este mai vizibil și se menține mai bine. Pacientele care nu fumează, nu se expun la soare și mențin un nivel ridicat de hidratare beneficiază de un efect mai îndelungat.”
- Ce recomandări există după injectare?
“După injectare se masează zona, se evită bauturile fierbinți dacă au fost injectate buzele sau zona periorală pentru a nu face vasodilatație și a nu apărea echimoze. Nu se fumează imediat după aceea. Dacă totuși apar echimoze, se aplică Arnica gel, Lioton gel sau gheață. În 5-7 zile ar trebui să dispară echimoza.”
- Are cineva contraindicații la tratamentul cu acid hialuronic?
“Contraindicațiile generale se referă la bolile cronice renale, insuficiență cardiacă, neoplazie, deși este imposibil de crezut că un pacient cu dializă sau care urmează un tratament de chimioterapie vine să își injecteze acid hialuronic din considerente estetice. În ceea ce privește bolile inflamatorii sistemice, eu am paciente cu lupus eritematos care își fac tratamente cu acid hialuronic periodic, dar nu în puseu. Evident, este clar că nu vor veni la o procedură de înfrumusețare în acele momente, când nici nu se pot da jos din pat. Dacă există acest diagnostic, însă pacienta este în stare de sănătate clinică, nu am nicio contraindicație. Am paciente care au lupus și care au rezultate foarte frumoase cu diferite proceduri, nu doar acid hialuronic. De exemplu, PRP pentru păr, deoarece lor de obicei le cade părul, epilare cu laser, botox și altele.”
- Care sunt cele mai enervante afirmații care circulă în legătură cu botoxul și cu acidul hialuronic?
“”Sunt prea tânără” sau “la mine cearcănele sunt din familie” – Acestea nu sunt motive să defilezi cu un rid care te deranjează sau cu niște cearcăne care simți că te fac nefericit.
“Doar femeile merg la botox si acid hialuronic.” Greșit! Dacă ne uităm la vecinii italieni, nemți sau suedezi, observăm că grija față de aspectul fizic este o preocupare normală și la bărbați.
“Uite, și-a făcut botox în buze.” – Puțină informare nu strică. Nu am auzit nicăieri altundeva în lume să existe această confuzie.”
Pe final
“Întotdeauna, aspectul feței unei paciente care s-a îngrijit constant este mult mai bun la o vârstă mai înaintată și se lucrează mult mai bine când vorbim de fillere si botox. Se obțin rezultate mult mai bune la a doua, a treia injectare decât la prima. Este ca și cum ai avea un castel superb la malul mării, dar fațada este toată căzută. Normal că atunci când te apuci de reconstrucție, începi cu baza și se reflectă mai puțin în exterior, așa că este nevoie de mai multe ședințe pentru ca o astfel de pacientă să vadă un rezultat spectaculos.”
Soma Clinic este si pe Facebook.
Soma Clinic
Str. Iuliu Tetrat, Nr. 1
Et. 2, Sector 1, București
+40 726 700 810
0 Comments