Astazi am ales sa iti impartasesc un lucru util, prin care putem impreuna sa ne facem viata, orasul, viitorul, mai curate si asta pentru ca un stil de viata sanatos presupune nu doar moda, calatorii, lipsa ridurilor si o piele intinsa, ci si constientizarea pericolelor care ne deterioreaza mediul.

Nu, nu ma voi lansa in ideologii plate. Sunt o tipa practica, precum stii deja. Am aflat despre Uleiosul intamplator, ma pregatesc sa il intalnesc curand si vreau sa iti fac si tie cunostinta cu el si activitatea lui. 🙂

Pe scurt, uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului înconjurător. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani! Acest efect este foarte puțin cunoscut de catre cei mai mulți dintre oameni, carora nici nu le trece prin minte ca fac un lucru care, pe langa faptul ca este devastator la adresa mediului, se si amendeaza. Legislația din Romania pedepsește aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare, iar o persoană fizică poate primi o amendă între 100 și 1.000 de lei. Din pacate, legea, in acest caz, nu este aplicată.

Asta nu inseamna ca noi nu putem face ceva simplu si eficient: colectează uleiul folosit la gătit în gospodărie într-un recipient de sticlă, plastic sau metal si cand ai adunat o cantitate de minim 4 litri, contacteaza-l pe Uleiosul. Eu inca nu am strans cei 4 litri, dar cand o voi face, il voi suna negresit!

In Bucuresti, serviciul de colectare este unul gratuit și se realizează pe raza celor 6 sectoare ale municipiului. Pentru cei ce colectează ulei, dar sunt din zone limitrofe ale orasului si doresc sa predea uleiul alimentar uzat exista urmatoarele soluții: stabilirea unui punct de intalnire in oras sau colectarea de la serviciu.

Daca nu esti din Bucuresti si nu poti sa il accesezi pe Uleiosul, simplul fapt ca ai constientizat problema uleiului uzat, ajuta. Poate chiar, vorbind cu altii, vei ajunge sa pui tu la punct un sistem ca al Uleiosului din Bucuresti sau poti in intrebi chiar pe el care ar fi pasii de urmat. Uleiosul este si pe Facebook.

Felicitari, Marian Scafaru ca te-ai incumetat la asa ceva si ajuns atat de departe in doar 2 ani!