Anul acesta, Serghei a decis sa schimbam meniul si sa il asteptam pe Mos Nicolae cu o prajitura (anul trecut i-am facut biscuiti). I-am dat cateva variante si a decis: negresa! Asa ca m-am pus pe treaba, avandu-l alaturi pe Serghei, ajutorul meu de nadejde. 🙂 Uite reteta:

Prajitura:

  • 400 g zahăr brut
  • 200 g unt
  • 50 gr nuca taiata fin
  • 3 oua
  • 125 gr ciocolata amara 75%
  • un baton de vanilie
  • 150 g făină

Glazura:

  • 400 gr zahar pudra
  • 50 gr unt
  • 50 gr cacao
  • 5 linguri lapte covăsit
  • un baton de vanilie

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade, pune hartie de copt intr-o tava nu foarte mare (eu am folosit o tava de 20/30 cm) si apuca-te de prajitura.

Pune la topit untul si ciocolata la bain marie si cand s-au topit adauga zaharul, amestecand continuu in tot acest timp. Dupa 2-3 minute ia de pe foc cratita si adauga ouale, si interiorul batonului de vanilie. Adauga faina cernuta putin cate putin, pana obtii o crema omogena. La sfarsit adauga nucile si incorporeaza-le in compozitie.

Da la cuptor pentru 40 de minute. Este gata cand apar crapaturi pe suprafata prajiturii si cand scobitoarea ramane curata, dupa ce o infigi in mijloc.

Las-o la racit in tava si fa glazura intre timp.

Pune intr-o cratita untul si cacao amestecand pana obtii o pasta omogena. Adauga laptele covasit, incorporandu-l bine. Cand compozitia incepe sa fiarba, ia cratita de pe foc si adauga zaharul pudra si mijlocul unui baton de familie. Foloseste mixerul pentru cateva minute. Glazura trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, densa si pufoasa.

Intinde uniform glazura cu o spatula peste prajitura din tava.

Lasa totul sa se odihneasca jumatate de ora inainte sa o tai. Stiu ca este foarte grea partea asta, pentru ca deja mirosul de bun din bucatarie te-a luat de nas ca pe Pluto din desene animate… 🙂

Mos Nicolae a fost incantat de aceasta decadenta ciocolatoasa pe care i-am preparat-o cu atata entuziasm si drag, asa ca dimineata Serghei a fost fericit sa gaseasca doar cateva firimituri pe farfurie si paharul cu lapte… gol! 🙂