Granola este un amestec minunat de nuci si seminte. Daca ai grija ce mixezi acolo, iti iese un preparat delicios, care poate fi consumat si in post si daca esti la dieta.
Prefer sa o pregatesc eu insami, deoarece asa stiu exact ce contine, ma feresc de ingrediente ascunse, zahar in exces sau fructe uscate si ii dau o savoare aparte. Nu ca ma laud, dar am mancat granola cu diferite ocazii, in diferite locuri si desi unele retete m-au dat pe spate, tot a mea este cea mai buna… Bine, ma laud! 🙂
Acum, daca vrei sa incerci reteta mea, noteaza-ti ingredientele:
- 200 gr fulgi de ovaz
- 100 gr migdale
- 100 gr caju
- 50 gr miez de nuci
- 50 gr seminte de dovleac
- 50 gr seminte de susan
Nucile, migdalele si caju-ul se taie grosier, cu cutitul.
Preincalzeste cuptorul, pune hartie de copt intr-un vas de ceramica, presara fulgii de ovaz si lasa-i in cuptor pentru 10 minute la 150 de grade, amestecand o data in ei cu o lingura de lemn.
Intre timp pune intr-o cratita, la foc mic:
- 100 ml apa
- 2 linguri de zahar de cocos (optional)
- 1/2 lingurita de scortisoara
- putina sare
- mijlocul unui baton de vanilie
- 3 linguri cu ulei de nuca de cocos
Amesteca in acest sirop pana devine omogen si ia de pe foc inainte sa dea in clocot. Lasa sa se raceasca putin si siropul si fulgii de ovaz, apoi amesteca-le intr-un bol, adaugand si restul nucilor si semintelor. Mie imi place sa le amestec folosindu-mi mana, pentru ca asa simt ca siropul se incorporeaza uniform.
Intinde compozitia in strat subtire in vasul cu ceramica sau tava in care se afla hartia de copt si lasa la cuptor pentru inca 15-20 de minute, la 150 de grade. Amesteca folosind o lingura de lemn, dupa primele 10 minute. Fii cu ochii pe preparat, sa nu se arda, daca au trecut 15 minute! Dupa ce s-a racit poti sa o ataci!
Este o varianta minunata pentru micul dejun sau pentru o gustare, in prima parte a zilei. Eu imi pun intr-un bol 3-4 linguri de granola si ii adaug uneori lapte de migdale sau iaurt, alteori simt nevoia de o lingurita de miere sau de sirop de artar (daca nu am adaugat in sirop zahar de cocos). Poti sa ii pui si fructe. Eu prefer sa ii adaug fructe proaspete, cum ar fi mango, ananas sau fructe de padure, dar este gustoasa si varianta cu doua lingurite de stafide, merisoare sau alte fructe uscate. In functie de obiectivele si planurile tale nutritionale, sky is the limit! Unde mai pui ca este o varianta minunata si pentru copii si ii tii astfel la distanta de mult blamatele cereale din comert…
Granola astfel obtinuta se tine intr-un borcan bine inchis, dar sunt convinsa ca nu pentru mult timp, deoarece se vor indragosti de ea toti membrii familiei!
4 Comments