Aleg sa fiu sincera cu voi si sa nu va imbrobodesc in ceea ce priveste povestea asta cu detoxfierea. Nu cred sub nicio forma intr-un stil de viata haotic si daunator organismului (care include fumat, nopti pierdute, alcool in exces si tone de zahar si mezeluri) si in stergerea acestor abuzuri in 7-14 zile, eventual cu ajutorul „specialistilor” si, evident, pe o caruta de bani!
Cred ca toate clinicile de detox (nu ma refer la cele medicale axate strict pe recuperare in urma consmului de substante interzise) sunt chitite sa faca bani, ca in orice business. Este profitabil sa vinzi iluzii frumos ambalate, asa ca s-a creat o industrie frumusica la nivel mondial in jurul acestui termen: detox!
Sunt convinsa ca daca nu ai habar despre nutritie, despre cum functioneaza corpul si despre slabire, o astfel de vizita intr-un centru detox are cateva avantaje indiscutabile, cum ar fi faptul ca iti petreci cateva zile intr-un loc frumos, te relaxezi, faci masaje, esti indrumat sa faci miscare si vii acasa cu un bagaj de informatii deloc de neglijat. Observati ca nu am trecut la avantaje si faptul ca te intorci cu cateva kilograme in minus, deoarece aici functioneaza un truc care ia ochii celor mai putin avizati si anume, faptul ca o buna hidratare, masajul, clisma si faptul ca esti in deficit caloric (de la sucuri, salate si mancare light) te usureaza imediat de cateva kilograme de continut intestinal, apa retinuta in tesuturi, ceva muschi si extrem de putina grasime, care pot fi recuperate extrem de repede imediat ce programul s-a incheiat si te-ai intors acasa si la obiceiurile tale, lucru pe care il puteai realiza si singur, cu putina organizare, vointa si fara sa te coste miliarde de bani.
Procentul celor care mentin rezultatele pe termen lung este extrem de mic si este reprezentat in special de oameni care au deja un stil de viata sanatos si vin in astfel de locuri luxoase sa se relaxeze, nu sa slabeasca 20 de kilograme in 10 zile, sperand la o minune.
Clismele si alte proceduri care vizeaza colonul, cum ar fi hidrocolonoterapia nu se fac dupa ureche, pentru ca asa este moda, considerand colonul un covor persan pe care trebuie sa il frecam cu peria. Exista voci avizate la nivel mondial care considera aceste practici contraindicate fara un motiv medical serios. Curatarea in siguranta a colonului se face bland si natural, pe cai alimentare.
Organismul are propriile mecanisme de detoxifiere si majoritatea organelor participa continuu la detoxifierea corpului. Daca nu ar fi asa, nu am supravietui nici 24 de ore! Putem sa ajutam organismul aducand nutrienti care sustin buna functionare a acestor organe, mai ales la schimbarea de anotimp si, implicit, de alimente, si putem inceta (macar pentru o perioada) sa ne mai batem joc de corpul nostru. De aici pana la a spera ca dupa doua zile de sucuri devenim un nou-nascut, desi pana mai ieri scoteam fum ca o locomotiva este cale lunga… Nu mai vorbesc despre faptul ca nu este nimic sexy intr-un corp mai usor cu cateva kilograme, dar cu stratul de grasime neatins.
Sunt pentru sucurile detox, atata timp cat acestea nu suplinesc o alimentatie echilibrata mai mult de 7-10 zile si atata timp cat vin cu o motivatie rationala, nu cu dorinte aiuristice de scapat de tone de sunculite. Motivatiile rationale includ constipatia, balonarea, oboseala, epuizarea, problemele medicale evidentiate prin analize specifice, imunitatea scazuta, insomnia, etc.
Am sa va arat reteta mea preferata de suc detox, pe care mi-l prepar primavara si care nu contravine obiceiurilor mele alimentare uzuale, adica nu contine multa fructoza.
Ingrediente:
– ananas
– castravete
– lamaie, fara coaja
– ghimbir
– salata verde
– turmeric
– spirulina
– apa plata